top of page

Jak to celé probíhá? (Aktualizováno)

Aktualizováno: 8. 6. 2023

👉 Chcete vědět, jak focení se mnou probíhá?

👉 Zda si brát hotovost na focení s sebou?

👉 Kdy budou fotografie hotové?

👉 Jak to bude s tiskem?


V tomto případě je tento článek pro vás 🙂


Je totiž zkratce o tom, jak focení se mnou probíhá. Od momentu, kdy se ke mě objednáte, až po chvíli, kdy budete držet vytištěné fotografie v ruce.




Jak to probíhá ve zkratce:


Domluvíme si focení, ideálně prostřednictvím těchto webových stránek. Stačí vyplnit poptávkový formulář a já se Vám ozvu. Potvrdím, zda mám v daný den volno a domluvíme další detaily - kdy a kde se sejdeme, kde budeme fotit, co budeme fotit atd.


Sejdeme se na focení, dle předchozí domluvy a fotíme a fotíme.


V průběhu portrétního focení Vám říkám, jak se postavit, kdy se usmát atd. ať můžeme společně "vypilovat" ty nej fotografie. Průbežně Vám ukazuji pořízené fotografie alespoň na displayi fotoaparátu, ať máte představu, jaké fotky vznikají a jak budou výsledné fotografie vypadat. Navzájem se domlouváme, co se nám líbí a co ne. Jestli nás na fotografiích nic neruší i to zda se Vám líbí výrazy tváře apod. Hned na místě tedy můžeme ovlivnit výsledné fotografie.

Během fodinných focení a focení s menšími dětmi je velmi težké udržet jejich pozornost, takže se snažím fotit rychle, ale někdy je to zkrátka složitější.

Proto doporučuji spíše focení venku, kde se děti mohou více vyblbnout a pohrát si. Často mě vnímají jen jako "tu tetu" s foťákem v ruce, která tam buď není (tj. fotí z větší dálky v době, kdy děti ani netuší, že je fotím), nebo dělá srandovní ksichtíky a zvuky a u toho mačká spoušť...


Fotíme tak dlouho, dokud nás to baví a do doby, kdy jsme s výsledkem spokojeni. Vše samozřejmě s ohledem na menší děti, na počasí apod.


Jakmile dofotíme, v ten moment je to prozatím vše a rozloučíme se.


Po focení Vám během několika dnů pošlu unikátní odkaz (bez odkazu se tam nikdo jiný nedostane) na internetovou galerii, kde si můžete v klidu fotografie prohlédnout a vybrat ty, které se Vám líbí nejvíce. Galerie bude obsahovat pouze tzv. náhledy fotografií, to znamená neupravené fotografie.

Ty výsledné budou vypadat lépe. Dívejte se tedy spíše na výrazy tváře a vybírejte fotky podle toho, na kterých si myslíte, že Vám to více sluší. Protože vím, jaký může být rozdíl mezi upravenou a neupravenou verzí, většinou do galerie dávám i ukázku už upravených fotek, ať máte představu, jak mohou výsledné fotografie vypadat.

Někdy k fotografiím píšu i své poznámky a postřehy.


Galerie je velmi intuitivní a vypadá spíše jako e-shop. Jakmile fotografie označíte k výběru, počítá se Vám i průběžná cena za focení. Ke každé fotce můžete napsat i nějakou poznámku.


Jakmile máte vybrané fotografie a s výběrem jste spokojeni, kliknete na tlačítko pro odeslání výběru. V tom momentě mi přijde i automaticky e-mail, že jste si vybrali a Vám přijde také

potvrzující e-mail spolu s informacemi o zaplacení dané částky převodem na můj účet.


Jakmile bude objednávka zaplacena, začínám pracovat na úpravě fotografií. Od tohoto momentu to může trvat 14 dnů nebo dle vytíženosti fotografa. Většinou se snažím mít ovšem objednávky zpracované kvalitně a rychle. Mám ráda čistý stůl a nerada práci hromadím a odkládám. Může se ovšem stát, že mi úprava fotek bude trvat déle.


Jakmile mám fotografie hotové, posílám odkaz na galerii fotek.


V tento moment očekávám Vaši zpětnou vazbu - budu moc ráda, když mi napíšete, zda se Vám líbí. Protože jsou všechny fotografie upravené (jas, kontrast, barvy, retuše...) a já jsem taky jen člověk, může se stát že někdy něco přehlédnu. A tak se třeba stane, že máte na jedné fotce pupínek na obličeji, ale na dalších už ne. V tom případě mi, prosím, napište a já případné nedostatky, co se úpravy fotografií týká, opravím. Jakmile je vše v pořádku, já od Vás "dostávám zelenou", že mohu fotografie odeslat do tisku, tak posílám.


Schválené fotografie nahraji do unikátní galerie, ze které lze fotografie ihned stáhnout do mobilu nebo do PC.

Galerie je přímo u tiskaře (Dastax) a

lze z ní také rovnou tisknout. Máte na výběr z řady produktů. Fotografie různých velikostí, fotoobrazy, leporela, kalendáře apod.


V případě, že jste ode mě dostali poukaz na tisk, zde jej můžete uplatnit.


Jakmile si výsledné a upravené fotografie stáhnete, můžete je ihned používat, dát na facebook, pochlubit se rodičům a známým, ukázat je na mobilu atd. Pokud je budete dávat na sociální sítě, budu moc ráda, když mě označíte (@matiasovacom).


Jsem vždy moc ráda za zpětnou vazbu, když se se světem podělíte o tom, jak se Vám se mnou spolupracovalo a fotilo.

Zpětnou vazbu můžete poslat prostřednictvím webu, v sekci o mně, kde najdete možnost poslat mi vzkaz. Nebo to můžete udělat pomocí facebooku, kde je možnost přidat hodnocení.


Po focení zůstaneme v kontaktu - většinou posílám několik e-mailů, kde se Vás prosím o zpětnou vazbu. Ptám se, co vám bylo na focení příjemné a co naopak ne. Stačí vyplnit dotazník spokojenosti. Je anonymní a díky jeho vyplnění se mohu posouvat ve focení dál a upravovat své služby pro vás, tak abyste byli spokojení.

Protože na tom mi opravdu záleží. Jo, zní to jako klišé, ale je tak.


A co můžete udělat teď?


Sledujte mě na sociálních sítích 🙂

Stačí kliknout na odkazy níže a začít mě sledovat.



Mějte se krásně!

83 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Novorozenci

bottom of page