top of page

Novorozenci

Jak probíhá novorozenecké focení a jak se na něj nachystat?


Focení novorozeňátek je to nejhezčí ale zároveň také nejnáročnější focení. Ne nadarmo se newborn fotografové shodují, že je mnohem náročnější než focení svateb.


Je proto nutné se na něj patřičně nachystat. Jak na to? Co můžete očekávat? Jak to bude celé probíhat?


Focení novorozeňátek je především specifické tím, že se fotí miminka velmi brzy po porodu. Zpravdila v rozmezí od nějakých 3-5 dnů (tedy přímo po návratu z porodnice) do maximálně nějakých 14 dní. Každý den se opravdu počítá a je na miminku znát.


Miminka po porodu převážnou většinu dne prospí. S odstupem času, spí čím dál tím méně. Jsou také čím dál víc citlivější na vnější vlivy, a proto čím je miminko starší (ano, opravdu každým dnem), tím je složitější ho správně vyfotit.


Novorozená miminka se nefotí "jen tak". Je nutné je položit do správné polohy tak, aby se cítila pohodlně a mohla v této poloze nerušeně spinkat. Je těžké jej napolohovat tak, aby miminku bylo hezky vidět do obličeje, aby šli vidět ručičiky, nožičky, aby byla hlavička ve správné poloze a aby toto vše bylo miminku pohodlné a cítilo se dobře. Každý detail se počítá.

Těchto poloh je více a každé miminko je unikát, každému vyhovuje něco jiného a neplatí univerzální postup, jak polohovat a fotit.


Takové focení trvá dlouho. Je nutné, aby si miminko nejprve zvyklo na nové prostředí. Focení také protahuje kojení, následné odříhnutí, uspávání, převlékání, přenášení... Je potřeba počítat s tím, že takové focení vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Na miminko nelze spěchat, mají rádi svůj klídek a ze spěchu mají zbytečný stres, který nechceme.


Kdy je ideální fotit?

Jak už jsem psala výše, miminka se fotí velmi brzo po porodu. Proto se se mnou domluvte, prosím, ještě během těhotenství. Napište mi předpokládaný termín porodu (ať mám zhruba představu). Jakmile se miminko narodí, pište už z porodnice třeba jen SMS nebo zprávu na messenger přes facebook. Společně domluvíme vhodný termín. Nejvíce se mi osvědčilo fotit miminka dopoledne.


Jak dlouho to trvá?

Kazdé miminko se snažím nafotit v několika různých scénách. S rodiči (a sourozenci) i samotné. V oblečení i bez. V náruči, v různých košíčcích či jiných nádobách nebo "jen tak" hezky napolohované na dece. Je to náročné a zpravidla se dělá několik pauz na kojení atd. Počítejte proto s focením 3-4 hodiny.


Kojení /UM

Protože se miniko fotí méně oblečené, je potřeba pořádně vytopit místnost. Je opravdu horko. Miminko kojením a mlékem dostává nejen jídlo, ale hlavně tekutiny. Během focení se připravte na to, že bude vyžadovat kojení více, než obvykle. Pokud miminku dáváte umělé mléko, vemte si s sebou, prosím radějí více dávek navíc.


Samozřejně nejen miminko, ale i maminka bude potřebovat během focení více pít. Vemte si s sebou dostatek tekutin, obzvlášť budete-li chtít něco specifického, v ateliéru Vám nabídnu čaj či vodu. Také si s sebou vemte nějakou svačinku pro Vás. Kojení je energeticky náročné a tělo tu energii odněkud vzít musí. Vůbec se nemusíte přede mnou ostýchat jíst.


Před focením

Ideální je snažit se, aby miminko před focením nějakou dobu (mininláně tu hodinu) nespalo a nejedlo. Přijedete za mnou, miminko si vyslečete, přebalíte a pokud možno nakojíte. Tím miminko uklidníte a je velká pravděpodobnost, že krásně usne.


Co si vzít s sebou a na co určitě nezapomenout?

Vemte si s sebou svačinu a pití pro Vás. Pohodlné oblečení, ve kterém Vám nebude příliš horko. Veškeré věci, které jsou nutné pro miminko, tzn. přebalovací podložky, vlhčené kapesníky, plenky apod. Pokud miminko nekojíte, tak i flašku, umělé mléko a kojeneckou vodu.

Nezapomeňte, že budu fotit i Vás. Ideální je proto věnovat nějakou tu minutku i sobě. Pro sebe vemte také černé a bílé triko bez potisku, které využijeme na focení společných fotek.


Dudlík

Dudlík je během takového focení naprosto nenaraditelný pomocník. A idkyž Váš potomek doma nedudlá, nebo dudlík dokonce odmítá - nezapoňte jej prosím vzít na focení s sebou. Během focení se bez něj neobejdeme!

Setkala jsem se již z názorem, že dudlík by se dětem neměl dávat, protože kazí techniku kojení. Konzultovala jsem to se zkušenou laktační poradkyní, která mi to potvrdila s tím, že každé miminko je jiné a může se to stát, ale samozřejmě nemusí. Stát se to může, ale pouze při používání dudlíku dlouhodobě. Při použítí nárazově jen během focení se opravdu není čeho obávat. Proto prosím i ty z Vás, které dudlíkům neholdujete, vemte jeden s sebou.




53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page