top of page

Vše o TFP FOCENÍ

Aktualizováno: 19. 7. 2019


Co je to TFP focení?


TFP je zkratka z angličtiny, zkráceně Time for photos (někdy se také uvadí trochu odlišně, např. Time for pictures, time for prints apod.). Znamená to „čas na fotky“. Ve volném překladu by se dalo říct spíše „čas za fotky“. Znamená to, že se sejdou zpravidla 2 (nebo i více) lidí, kteří (se) rádi fotí. Obětují tomu svůj volný čas a získají fotky. Je to jakási forma focení, kdy dměnou je výsledná fotografie, ne peníze.


Většinou se setká fotograf s foceným, tj. s modelem nebo modelkou. [Pozn. - focený člověk (obecně) = model/modelka]. Focených osob může být samozřejmě víc, ostatně také fotografů. Dost často se touto formou fotí zajímavé projekty, takže nebývá výjimkou také přitomnost dalších osob, např. vizážistky, asistenta apod.

Co z toho má fotograf?


Většina fotografů fotí za účelem rozšíření svého fotografického portfolia, kterým se prezentují na svém webu, facebooku apod. Portfolio je pro každého fotografa důležité, protože podle něj si jej vybírají klienti.

Co z toho má focený?


V případě focené osoby je to nejspíš zřejmé. Focený člověk získá profesionální fotografie zdarma. Většinou pouze za souhlas s jejich následným zveřejněním v portfoliu fotografa. Fotografie samozřejmě slouží i do portfolia modelky.

Co z toho mají oba – focený i fotograf?


Oba z focení získají zkušenosti. Fotograf procvičí své fotografické dovednosti a komunikaci. Může si vyzkoušet různé nasvícení a expozici scény. Model/ka si vyzkouší jak pózovat (co s rukama, s nohama, jak se tvářit?) a co dělat, aby na fotkách vypadala lépe. Oba kromě zkušeností rozšiřují i svá porfolia. Focení je také zábava. Dost často se mohou všichni vyblbnout a vyzkoušet nové věci, které by se na „seriózním“ focení s klienty vyzkoušet zkrátka nedal. Pozor, focení je návykové a jakmile vás začne bavit, stává se z něj koníček na celý život. Dost možná se setkáte ještě jednou a pak ještě a ještě a najednou zjistíte, že jste získali mnohem víc a váš letitý vztah přerostl v kamarádství.

Platí se něco?


Samotné focení a práce s tím spojená se neplatí. Neplatí ani modelka fotografovi, ani fotograf modelce. Mohou ale vzniknout nějaké další náklady např. cestovné, pronájem, zakoupení rekvizit apod. Pokud nějaké takovéto náklady vzniknou je dobré si vyjasnit, kdo je bude platit. Je fér si zaplacení takovýchto nákladů rozdělit, nebo se na nich alespoň podílet.

Co je to „Model release“?


S tímto pojmem se v rámci focení TFP můžete setkat často. Model release je smlouva, která slouží oboum. Je v ní dobsaženo vše důležité. Co se bude fotit, kdo bude fotit, kolik fotek bude výsledkem, souhlas se sveřejnením výsledných fotek, jakým zůsobem se budou fotky zveřejňovat (přeje si být osoba označena na fotce např. na facebooku?) a dále používat apod. Model release nemusí být smlouva papírová, stačí si tyto důležité věci vyjasnit a sdělit dopředu. Nicméně je dobré ji mít v ruce, proto se podepsání této smlouvy určitě nevyhýbejte, koneckonců slouží pro vás oba.


81 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Novorozenci

bottom of page